#BandungLautanLemak

So, last (not so long) weekend I went to Bandung for one night (duh, just because I had a French’s premiere test in Sunday morning) from Friday to Saturday with my girls. Yes, college never ends and my #CCAB know how to have fun together.

So what’s the mission? Totally for F-O-O-D of course! Just because I only had one day I won’t miss any chance to visit a restaurant that has been a-must-place-to-go since I found the post in Instagram. So, there are 3 in total that I visited last Saturday. Two of them are so called mainstream but I never been there juga, so hell yea!

Roti Selai

20150516_11123520150516_110306

C’est parfait restaurant pour petit déjeuner. Yes, of course we were having breakfast here. The first time I found the post about this restaurant, I really want to go there! It’s in Jalan Dago Golf Raya no. 98. The place is quiet small, but the food taste is real big! It offers you many kind of bread, any kind of jam, and they are signature is meringue egg. Unfortunately, they ran of it when we came. But, still, I ordered the brown curry rice with onsen egg (which I crave also).

Eventhough it’s small, it’s a lovely place. The couple who run the cafe told us that they’re just open for three months. They’re surely need to find bigger place.

20150516_110229 20150516_110239

20150516_110535
Fromage ❤

So what we had at Roti Selai. I personally ordered Beef Curry Rice with Brown Rice and Onsen Egg. My friends ordered roti bakar with 2 optional jams that she can choose. And the other try the Bread Pudding. They also sells many bread options, I tried the Cheese Buns! They also sell kombucha and many fresh refreshment.20150516_110755

20150516_111338
J’aime beaucoup!!! ❤

How about the Curry Rice? Well, I personally love the spice taste and especially the onsen egg. Well done, good job, I do loooooove it (as a curry lover). My friends said that it too tasty, but hell yea I love it.

And the second place we visited is…

Rasa Bakery and Cafe

20150516_123558

What? Rasa? Rasa yang telah hilang #haiyah hahaha. Yep, it’s an authentic and old restaurant. Located in Jalan Tamblong No. 15 Braga. Because my stomach still full, I only ordered Vanilla Ice Cream.

20150516_124148
mon favori ❤

My friends ordered cakes and traditional snacks. The cakes reminds me with Toko Tip Top in Medan.

20150516_124607
Bon appetite!

The Ice Cream waaaaaaas goood (Joey Tribiani accent). It’s perfect place for you who want to enjoy tea time, dessert and ice cream (of course baby). And it’s a full house!

20150516_123932
They also have lasagna, macaroni schottel etc!!

The third place is…

20150516_142904
I know you can guess what it is

Batagor Kingsley
I know I know it’s overrated! But, I want BATAGOR! Gimme oneee.. And because I am totally full, so I shared a plate with my friends. How about the taste? Sure, it was good. I wonder why so many good food in Bandung. Unfortunately, the only thing that I dislike from this place is they only accept cash (I ran out of cash and wanted to brought many for home, huft). And their staff was so unkind. Maybe because it’s a full house, it’s Saturday and there are all look very tired.

So sorry but I actually was not so impressed with this restaurant.

Not-So-Coffee-Journey

I am not a coffee expert. Speak to be honest, gue gabisa minum kopi banyak-banyak karena punya penyakit asam lambung akut. Tapi semenjak pindah ke kantor baru, gue punya kebiasaan untuk minum kopi setelah makan siang. Yang jelas bukan kopi item sih. Sebelumnya kemampuan bikin kopi gue sebatas kopi sachet. Tapi karena di kantor baru tersedia krimer dan nescafe classic, maka gue pun punya racikan kopi ala ala untuk dinikmati menjelang sore hehe.

Racikannya adalah: 1 sendok teh nescafe classic, 2 sendok teh krimer dan 2 sendok teh gula. Diseduh air panas mendidih. Namun karena krimer lagi out of stock, akhirnya diganti dengan susu full cream. Which for me, more delicious!!

Anyhow, speaking about coffee, dalam waktu 2 minggu gue mengunjungi coffee shop yang lagi hitz akhir-akhir ini.

Coffee shop yang pertama adalah Filosofi Kopi. Yes, you heard it. After a massive success of the short story, then the story became a film. Sejauh ini film Filosofi Kopi adalah film adaptasi paling bagus dari film-film lain yang diadaptasi dari karangan Dee. Dan akhirnya si coffee shop tempat shooting Filosofi Kopi pun beneran dijadikan coffee shop.

Ucen yang kepanasan jadi gosong :p
Ucen yang kepanasan jadi gosong :p

Jadi waktu main-main ke Little Tokyo kemarin sebenarnya toko pertama yang didatangin adalah Filosofi Kopi. Alasannya adalah sebenarnya gue enggak kuat panas dan siang itu udara panas banget. Jadi ceritanya mau ngadem dan Filosofi Kopi jadi pilihan karena penasaran banget sama tempatnya.

Angga, the director of Filosofi Kopi, himself who manage the coffee shop
Angga, the director of Filosofi Kopi, himself who manage the coffee shop

Tempatnya enggak terlalu besar, tapi cukup nyaman untuk ngobrol. Ya sayangnya barista-nya bukan Chicco Jerikho juga ya hahhaa. Untuk rasa kopi? Please don’t ask me secara gue bukan coffee expert. Tapi untung aja sih gue dateng ke Filosofi Kopi duluan baru ke Giyanti.

Yes people, tempat kedua yang gue datangin adalah Giyanti Coffee Roastery!  Setelah dengan kabar burung kalau Giyanti Coffee merupakan hidden gem di Jakarta dan masuk top list para pencinta kopi, gue pun ingin membuktikan sendiri keabsahannya. Di zomato sendiri score Giyanti sangat tinggi sampai 4,8! What?

Untuk lokasi-nya sendiri enggak jauh dari kantor gue sebenarnya tapi jam buka-nya kurang bersahabat karena hanya buka hari Rabu – Sabtu jam 09.30 – 17.30. Kebetulan Kamis kemarin lagi tanggal merah jadi gue dan adek gue, si Dita, menyambangi coffee shop ini.

Untuk tempatnya bisa pilih indoor atau outdoor. It’s a full house! Untuk dapet tempat. Suasana-nya sedikit mengingatkan gue sama kedai-kedai di Bali yang santai. Untuk tempat ngobrol atau menyendiri, yep, this is the place. Gue sendiri kemarin pesan cappuccino dan cheese-choco brownies. Sekali lagi gue bukan coffee expert but now I agree with my friend when she said “the other coffee taste like a joke after you come to Giyanti”.

Cappuccino and cheese-choco brownies
Cappuccino and cheese-choco brownies

Gue percaya sih setiap orang punya selera-nya masing-masing dan enggak bisa disamain. Terlepas dari rasa kopi-nya yang “nendang” banget itu, I fall in love with the cheese-choco brownies. Itu enaaaaaak pake banget!! Ngapain sih orang jauh-jauh ke Bandung beli brownies, ke Giyanti aja #jadiiklan hahaha. Sayang-nya untuk menu chicken pie baru bisa dipesan hari Sabtu.

Filosofi Kopi
Pusat Niaga Blok M Square, Melawai, Jakarta Selatan
Click to add a blog post for Kedai Filosofi Kopi on Zomato
Giyanti Coffee Roastery 
Jalan Surabya No. 20 Menteng, Jakarta Pusat
Click to add a blog post for Giyanti Coffee Roastery on Zomato