Sharing Session Australia Awards: Tips Seleksi Wawancara

Around mid June when I just arrived in Jakarta, I received an email from one of the people who attend Australia Awards Sharing Session that I held early January 2018 when I was on holiday in Jakarta. She told me that she got selected for the next step for Australia Awards selection, which is the most important step: JST (Joint Selection Team) Interview. Why this is the most important? Because when you get selected for JST Interview, it means your chance to be an awardee is 50%. Its between you or somebody else! Thats how close your journey to be selected as a recipient of Australia Awards Scholarship.

And since I’m in Jakarta at the moment, so I told her that I’m willing to have another sharing session specifically for interview preparation. Along with my bestie who also in Jakarta during Winter Break, me and him held a discussion to share our experience this afternoon. We also did interview simulation as well. I always love informal discussion with small number of people, so we can focus to each person equally.

so happy to discuss with them today

And I just realise, I never share anything about interview selection in this blog (lol sorry for my lack of commitment to write in this blog). For me, Australia Awards Indonesia is one of the scholarship who is really well-informed to public. For example this video is very clearly mentioned about important things that you need to prepare for the JST selection.

Moreover, many of my awardee friends also create a vlog like the video below to share their experience and tips for interview.

Since, I’m not camera-face (haha) I prefer to write about my experience in this blog. I guess those videos above are very clear to explain about the situation of interview selection. But I will highlight some points that for me is also important to nail the interview session:

  1. Master your essay
    It is obvious why you get selected because there are strong points from your essay that attract them to choose you. This interview selection is a way to validate your capability that you have present in the essay. It is also a way to explain more about your goals. So, consistent from what you have wrote before is important.
  2. Concise answer
    The interview session will only run for 20-30 minutes (but I was around 40 minutes lol). So, avoid explain the details but straight to your answer. And how to do it?
  3. STAR method
    My friend taught me about Situation Task Action Result method to explain anything. It is only one from many methods to explain a situation in a concise way. More about this method in this link.
  4. Practice makes perfect
    Back then, I have a support group consist of people from different field to prepare scholarship. We shared our essay among others and has interview simulation to practice our answer. It is important to explain your answer, able to convince other especially people that from different field from you. You will learn your strength, weakness and improve. So, you still have time to prepare yourself.
  5. Be confidence (but also cautious)
    Imagine, you want to convince a donor to give your fund in BIG amount of money. So, be confidence. I know its difficult. I know it very well since I always doubting myself. People think that doubting yourself as a sign of weakness. No, it is a sign that you will be well prepare to yourself. So be confidence so you can convince them why you worth to be a recipient of the scholarship.

Lastly, I do believe everything happen because of God will. So, do your best and don’t forget to pray.

So, goodluck everyone! I wish you all the best.

Cheers

Setelah Gagal LPDP

IMG_1784

Sudah setahun semenjak saya mendapatkan email ini. Saya masih ingat betapa patah hati-nya saya saat mendapatkan email ini. Saat itu adalah momen dimana saya benar-benar menyadari betapa kuatnya keinginan saya untuk melanjutkan sekolah kembali. Momen dimana saya menantang diri saya sendiri untuk benar-benar mendapatkan apa yang saya ingin wujudkan.

Setahun kemarin banyak pembelajaran yang saya dapatkan. Bertemu orang-orang yang bisa mendorong saya melebihi batas kemampuan saya sendiri. Mendapatkan bantuan atau turut serta membantu orang yang berada di jalur perjuangan yang sama. Tulisan saya di blog ini entah sudah menyebar kemana saja, dan bukan menjadi hal yang mengherankan ketika traffic blog menjadi ramai. Terimakasih yang sudah mampir dan turut membaca postingan closure saya mengenai kegagalan di lpdp.

Tahun lalu saya menanamkan pikiran di benak saya kalau tahun depan saya harus sudah melanjutkan sekolah ke sekolah idaman saya. Dan tepat kemarin tanggal 10 Maret 2017, saya baru saja menyelesaikan ujian di kelas (semacam quiz) untuk mata kuliah Social Policy sebelum berangkat ke Sydney untuk menonton Adele tanggal 11 Maret. You know, life will bring you exactly to what you want. Masih ingat novel 5 cm? Tanamkan pikiran dan pusatkan segala perhatian untuk mewujudkan mimpi-mu. Now I sound like motivator ala-ala hahahaha. But, hey, it works for me.

Selama setahun kemarin pun saya mendapatkan banyak email dari random and stranger mengenai lpdp dan beasiswa pada umumnya. Mulai dari bagaimana mengatasi kegagalan, bagaimana mendapatkan beasiswa yang kita mau, dan pertanyaan basic macam “berapa minimal ielts”, “apakah jurusan x menjadi prioritas?”. Mulai dari excited menjawab semua email, hingga bosan dan mengernyitkan dahi mendapatkan berbagai pertanyaan itu hehe. Honestly, I’d love to help others. Tapi bener banget sih, kalau pertanyaannya basic yang bisa dicari tau sendiri kadang agak bingung juga kenapa masih ditanyain lagi. Pantesan aja, banyak kawan yang suka ngasih ‘warning’ ke orang-orang jika ingin bertanya harus mencari tahu sendiri jawabannya. Google is really helpful. You basically could search anything from it. Cuman ya kadang mungkin sulit menemukan keyword yang tepat atau males baca aja sih hehe.

Saat ini setelah menjadi awardee Australia Awards, bukan berarti perjuangan berhenti. Justru perjuangan yang lebih berat menanti selama dua tahun ke depan. I chose a school that very competitive and have a high standard to achieve, semoga dikuatkan selama dua tahun ke depan. Tapi sekolah bukan cuman sekedar belajar, cuman berinteraksi, bertemu orang baru (dari berbagai macam negara dan latar belakang), tinggal di lingkungan baru, beradaptasi dan pengalaman lainnya. Well, I promise to write more about my life in here 🙂

IMG_0093
with Australia Awards Recipient in Crawford

 

Tentang Berbagi Essay

Salah satu proses yang sangat krusial dalam mendaftar beasiswa/mendaftar sekolah adalah menulis essay. Entah itu purpose statement/menjawab pertanyaan yang diberikan oleh si pemberi beasiswa. Sehingga enggak heran ada banyak pilihan pencarian ‘how to write  xxxx’ di Google. Saya sendiri pun pernah menulis tentang tips menulis purpose statement di blog ini. Memang tidak ada rumusan yang pasti karena semua kembali lagi ke metode masing-masing. 

For me, writing those essays were a journey to find yourself. Its all about to know yourself better. Knowing your strength, your weakness, your purpose in this life and be honest about it. Karena apa yang kamu tulis adalah tentang diri kamu dan nantinya apa yang kamu tulis itu lah yang akan kamu defense saat di tahap wawancara. Its all about your consistency and commitment.

Walaupun sudah banyak tips and trick dalam menulis essay di dunia maya, masih banyak yang mencari essay para awardee supaya tahu secara jelas apa sih yang membuat mereka terpilih. I was one of them in the beginning of my searching. And its not really a good influence karena akhirnya saya merasa alih-alih terinspirasi tetapi malah terpengaruh. Akhirnya saya berhenti membaca essay orang lain dan memulai menulis dengan gaya saya sendiri. Saat saya lulus menjadi awardee AAS, ada banyak yang mengontak saya untuk melihat essay yang saya tulis. Saat itu dipengaruhi euforia bahagia dalam berbagi, saya senang-senang saja men-share essay saya. Until at some point, I sent it to almost 50 people and I didn’t know 80% of them. I sent my personal journey to strangers 😦 I dont know why I felt sad and discussed the situation with friends. They said its normal to feel sad because I was sharing something very precious. Not just an essay that won a scholarship, but an essay that won the battle after several failures. 

I know how it feels to be clueless and lose hope after a failure. Thats why I really love to help people. unfortunenately I wont give my essay anymore to anyone, but I would really love to help by review their essay. Thats my decision. I know some people wont understamd it but this is all that I can help. You will know why later 🙂